Soita meille - 214 - 2547 - 142

Soita meille
Koti » Ympäristö » Maailman erikoiset vesialueet

Maailman erikoiset vesialueet

Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi, mutta vaikka ne kaikki varmasti huumaavat kauneudellaan, ne eivät eroa suuresti toisistaan. Tästä syystä unohdamme usein miten monennäköisiä vesialueita maailmaan mahtuu. Moni tietää varmasti kuolleenmeren, ja sen korkea suolaisuuden aiheuttaman kellunnan mahdollisuuden, mutta miten olisi sateenkaarenväreissä hohtavat järvet, tai vesialue joka kiehuu luonnollisen lämmityksen ansiosta.

Värien lumoa

Grand Prismatic Spring Yellowstonen kansallispuistossa yhdysvalloissa on alueen suurin kuumana pulppuava lähde. Mineraali rikkaan lähteen pinnalla hohtavat sateenkaarenvärit, jotka aiheuttaa lämpimässä vedessä viihtyvät korkea pigmenttiset bakteerit. Jokaisen värin aiheuttaa siihen lämpötilaan erikoistunut bakteeri, vesi kuumenee järjen keskiosaa lähestyttäessä, ja se on kuumimmillaan jopa 87 celsiusastetta.

Sateenkaren värejä voi ihailla myös Kolumbian Serranía de la Macarena vuoristoalueella sijaitsevan Caño Cristales -joen rannalla. Joka vuosi syyskuusta marraskuuhun vedenalainen Macrenia clavigera kasvi kukkii loistokkaasti, ja tämä yhdessä sammalten, levien, ja uskomattoman kirkkaan joki veden kanssa luo illuusion veteen uponneesta sateenkaaresta.

Halobakteeri mikro organismien värjäämät Länsi-Australian pinkit järvet, vetävät puoleensa suuria määriä turisteja vuosittain, alueella on useita järviä, joista tunnetuin on Hillier järvi, jonka rannalla voi käydä bongaamassa lintuja, ja sen vedessä uimassa. Maailman punaisten järvien sävyt vaihtelevat, riippuen siitä mikä aiheuttaa erikoisen värin vedessä. Retba järvi Senagalissa on lähempänä ruusunpunaista kuin pinkkiä, ja sen värin aiheuttaa Dunaliella salina mikrolevä, auringonvaloa ravinnokseen ottaessa. Järven suolapitoisuus on äärimmäisen korkea, joten vedessä kelluminen on myös mahdollista. Tansanian Natron -järvi, joka hehkuu lähes veren punaisena oikeassa valossa taas on uimakelvoton, sillä vesi on noin 60-asteista, ja äärimmäisen emäksistä.

Jos Australian tai Afrikan reissut eivät ole ihan mahdollisia, myös Euroopan alueelta löytyy vaaleanpunaisena hohtava järvi. Salina de Torrevieja Espanjassa vetää puoleensa turistien lisäksi vaaleanpunaisia flamingo lintuja.

Selkeiden värien lisäksi muutamista järvistä löytyy pinnalle muodostuvia erikoisia kuvioita. Kanadan Spotted Lake (Pilkullinen järvi) on sulfaatti rikas, ja vedestä löytyy myös hopeaa ja titaniumia. Pilkut ilmestyvät kesäaikaan, jolloin osa vedestä haihtuu ilmaan, aiheuttaen mineraalipitoisuuden nousua. Vedestä uutettua suolaa käytettiin räjähteiden valmistuksessa ensimmäisen maailmansodan aikana.  Intialaisen Loktak järven pinnalle muodostuvat rinkulat taas johtuvat orgaanisten materiaalien, kasvien, ja maa-aineksen kertymisestä erikoiseen muotoon.

Luonnon ihmeet

Dominican liittovaltiossa sijaitseva kiehuva järvi lämmittyy ympäri vuotta sen alapuolella virtaavalla laavalla. Järvi kirjaimellisesti kiehuu, joten vedessä uiminen on äärettömän vaarallista. Onneksi turistien määrää vähentää järvelle vievä pitkä ja vaikea kävelyreitti. Myös Uuden-Seelannin Shampanja järvi kuplii jatkuvalla syötöllä, mutta syynä on kuumassa lähteessä esiintyvä hiilidioksidi. Uiminen ei pieni poreisessa altaassa ole siltikään suositeltua, sillä sen pintalämpötila nousee noin 74 celsiusasteeseen.

Kroatia on nostanut suosiotaan kohtuuhintaisena ja lämpimänä Eurooppalaisena matkakohteena viime vuosina. Maan kansallispuistossa sijaitsevat Plitvice järvet vievät mielikuvituksella varustetun matkailijan fantasia maisemiin. Alueen 16 järveä sitoutuvat toisiinsa vesiputousten välityksellä, ja ne on myös nimetty UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Boliviaan matkustavalle voisi suositella maagisen kauniilla Salar de Uyuni alueella vierailua. Yli kymmen tuhannen neliökilometrin laajuinen alue on maailman suurin suola-alue. Kostean kauden aikana alue tulvii, ja sinne muodostuu kauniita järviä, joiden keskellä nousee suola pyramideja. Veden kirkkaude, ja sen pohjan valkoiseuuden ansiosta järvet heijastavat pelimäisen täydellisesti ylleen kohoavan taivaan.

Goottisempaa elämystä kaipaava voi suunnata Trinidadin saarelle Karibian merelle, jonka La Brea -järvi on maailman suurin asfaltin ja tervan lähde. Erikoisen maiseman lisäksi alue tarjoaa vierailijalle mahdollisuuden fossiilin metsästykseen, sillä kautta historian suuri määrä eläimiä on jäänyt jumiin tervaan.