Ympäristö tutuksi - Omin päin

Tutustu Keski-Suomeen netissä tai lähde liikkeelle itse! Tähän on koottu mielenkiintoisia tietoja ja käyntikohteita.

Keski-Suomen ympäristökasvatuksen ohjelmapankki -sivuille on koottu kunnittain tiedot luonto-ja kulttuurikohteista.  Ne ovat maasto-opetuskohteita avuksi kouluille, kasvattajille, järjestöille, luontoyrittäjille sekä retkeilyyn.

Keskisuomi.net-sivuilta löydät tietoja Keski-Suomen maakunnasta, historiasta ja keskisuomalaisuudesta. Sivut on rakennettu palvelemaan erityisesti matkailua.

Finnican Keski-Suomi -sivuilla pääset testaamaan taitojasi vaikka murretestissä tai kirkkojen tunnistamisessa, tai laula vaikka maakuntalaulua karaokena!


Kulttuuriympäristöt

Koulujen kulttuuriympäristökasvatuksen opetukseen sekä kasvatukseen soveltuvat kulttuurikohteet sekä linkit olemassaoleviin opetusmateriaaleihin löytyvät Keski-Suomen ohjelmapankista kunnittain esiteltyinä.

Julkaisuja kulttuuriympäristöstä (ymparisto.fi):

  • Kulttuuriympäristöohjelmat
    Kuntakohtaiset kulttuuriympäristöohjelmat on tehty tähän mennessä Uuraisille, Keuruulle, Hankasalmelle, Äänekoskelle, Viitasaarelle, Kinnulalle, Pihtiputaalle ja Saarijärvelle. Myös Keski-Suomen maakunnallinen kulttuuriympäristöohjelma löytyy samalta sivulta.

Luontoon!

Keski-Suomen alueella on lukuisia upeita luontokohteita, joihin voi tutustua omin päin. Alle on koottu joitakin esimerkkejä laajasta valikoimasta. Luontokohteet on esitelty myös kunnittain Keski-Suomen ohjelmapankissa. Ohjelmakorteissa on kuvattu alueen luonnetta, ajo-ohjeet, retkikäyttöä, karttoja sekä linkkejä lisätietoihin.

Luontokohteissa liikutaan jokamiehenoikeuksien nojalla.

Jos olet aloitteleva retkeilijä, kannattaa ehkä vilkaista Metsähallituksen Retkeilyn ABC -sivuja.


Pohjoisen Keski-Suomen luontoreitistö

Pohjoisen Keski-Suomen alueelle on laadittu monipuolinen luontoreitistö, joka yhdistää seudun luontoon, kulttuuriin ja esihistoriaan liittyviä nähtävyyksiä ja käyntikohteita, majoituspaikkoja ja muita palvelupisteitä helposti kierrettäväksi ja saavutettavaksi verkostoksi. Reitit palvelevat patikoijia, hiihtäjiä, pyöräilijöitä, sauvakävelijöitä sekä ratsastuksen ja melonnan harrastajia. Ennestään olemassa olevia reittien laatutasoa on parannettu ja lisäksi on rakennettu mm. uusia yhdysreittejä. Tutustu Luontoreitit-nettisivustoon ja lähde luontoon!

Kansallispuistot

Kansallispuistoissa pääsee helposti tutustumaan Suomen luontoon. Keski-Suomessa on neljä Metsähallituksen hoitamaa kansallispuistoa, joista jokaisesta löytyy mm. merkittyjä reittejä ja erilaisia taukopaikkoja. Osassa on lisäksi autiotupia, laavuja tai telttailupaikkoja yöpymiseen sekä luontopolkuja ja oppaan palveluita. Luontoon.fi-sivustolta löydät monipuolista tietoa kansallispuistojen luonnosta, kulttuurihistoriasta ja palveluista.

Kansallispuistot Keski-Suomessa:

Isojärven kansallispuisto (Kuhmoinen). Kansallispuistossa on erämaisia metsä- ja rantamaisemia, kallioita ja jyrkänteitä. Aluetta hallitsevat metsät ja vedet sekä runsaat yksityiskohdat. Kulkija kohtaa mm. lakkapäisiä mäntyjä sekä merkkejä entisestä asumisesta. Lisäksi puistossa voi nähdä majavan, saukon tai ilveksen. Reitit ovat hyväkuntoisia, ja alueella on keittokatoksia, tulentekopaikkoja, telttailualue sekä laavuja. Heretyn pääopastuspaikalla on luonnosta kertova näyttely.

Leivonmäen kansallispuisto (Joutsa). Kansallispuistossa on monipuolisesti harjuja, soita ja järvenrantoja. Aluekokonaisuuden merkitys uhanalaisen kasvi- ja elänlajiston suojelussa on huomattava. Erämaisessa luonnossa risteilee polku- ja pitkospuureittejä, ja alueella on nuotiopaikkoja, laavuja sekä telttailualue.Pyhä-Häkin kansallispuisto (Saarijärvi). Kansallispuistossa on Etelä-Suomen upeimmat aarnimetsät ja ikivanhoja puita. Mäntykankaiden puuston ikä ylittää usein 250 vuotta. Puiston yhteydessä seudun entisestä elämänmuodosta muistuttaa vanha, kunnostettu Poika-ahon kruununtorppa pihapiireineen ja peltoineen. Alueella on luontopolkuja, keittokatos ja muurattu tulisija sekä nuotiopaikka.
Salamajärven kansallispuisto (Kivijärvi, Kinnula, Perho). Kansallispuistossa on erämaata, soita ja metsäpeuroja, ja se on yksi maamme eteläpuolen suurimmista suojelualueista. Alueella on lukuisia polkuja sekä yöpymis- ja taukopaikkoja. Puiston pääopastuspaikka on Koirasalmella, jossa on myös näyttely puiston luonnosta.

Etelä-Konneveden kansallispuisto (Konnevesi ja Rautalampi)
Keski-Suomen uusin kansallispuisto tarjoaa kirkkaita vesiä, jylhiä kallioita ja monipuolisia metsiä.

Esimerkkejä muista luontokohteista

Aivan Jämsän kaupungin lounaisrajalla sijaitseva Vororotti on Keski-Suomen komein kuivalla maalla oleva rotkovajoama ja -seinämä luolineen. Rauhoitettu alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas paikka.

Konneveden Siikakoskelta alkava Koskireitti kulkee virtaavien vesien ja metsien maastossa. Polun varrella ovat kosket Siikakoski, Taikinainen, Karinkoski sekä Kellankoski. Koskireitin vesialueet kuuluvat Natura 2000 -verkostoon. Alueella on nuotiopaikka ja opastauluja.

Korpilahden Oravivuorella on Maanmittaushallituksen kolmiomittaustorni, jolta avautuu komeat näkymät. Oravivuori kuuluu Struven astemittausketjuun, joka on hyväksytty Unescon Maailmanperintöluetteloon. Lintujen tarkkailuun torni on parhaimmillaan huhtikuussa ja syys-lokakuussa, jolloin isot linnut ovat liikkeellä.

Saraaveden rannalla Laukaassa kohoaa jylhänä Saraakalliot. Kallioseinämässä on runsaasti kivikautisia esihistoriallisia kalliomaalauksia, jotka kuvaavat mm. koukkupolvisia suomalaisia, hirviä ja veneitä. Tutkimusten mukaan paikka on ollut pyhä uhri- ja palvontapaikka. Kallioseinämässä esiintyy myös uhanalaisia ja harvinaisia kasvilajeja.

Uuraisten Huutoniemellä sijaitsevan jäkäläpolun varrella on 11 luontotaulua, joissa kerrotaan erilaisista jäkälistä. Vain muutamaa jäkälää ei löydy maastoalueelta. Polun varrella on penkkejä, ja Kaakkolammen pohjoispäässä on nuotiopaikka.

Laulavan Mörön retki- ja luontopolku puikkelehtii Sumiaisissa Syvälahden, Lohilahden ja Vihijärven kylien keskisuomalaisissa järvimaisemissa, metsäisillä kankailla ja harjanteilla. Mörköviitoin ja puihin punaisella merkityin täplin viitoitetun reitin kokonaispituus on 19 km. Alueella risteilee polkuja myös lyhyempiä retkiä varten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ota yhteyttä meihin
Copyright © 2007 Servia KotisivutGraphic Design: Clear Vision Design