Työkalut käyttöön - Lainattavat materiaalit

Sivulle pyritään keräämään tietoja lainattavista välineistä ja tilattavista materiaaleista. Jos sinulla on jotain materiaalia, jota muutkin voisivat lainata tai muutoin hyödyntää, ilmoita siitä sivuston ylläpitäjälle.

Ajantasaisin tieto materiaaleista löytyy kunkin palveluntarjoajan sivulta.

Opetusmateriaaleja

Keskisuomalaisten museoiden yhteisiltä Avoinmuseo-sivuilta löydät monenlaista opetusmateriaalia.

"Polku mansikkapaikoille - karjan poluilla ennen ja nyt" (DVD) kertoo perinnebiotoopeista ja niiden hoitamisesta. DVD:tä voi lainata ainakin Keskikirjastoista.

Monilta valtakunnallisilta ympäristöjärjestöiltä voi tilata maksutonta ja maksullista ympäristökasvatusmateriaalia. Katso esimerkiksi WWF Suomen tilattavat materiaalit.

Retkeilyvarusteita

Kysy retkeilyvarusteita lainaksi esim. Jyväskylän luontokoulusta.

Esitteitä ja julkaisuja

Suomen Tammi oli Museoviraston, Opetushallituksen ja ympäristöministeriön yhteinen kulttuuriperintöopetuksen kehittämisverkosto vuosina 2005–2008. Projektin arviointiraportteihin ja toimintakertomuksiin voi tutustua pääsivulla, ja aineistoa opetukseen on myös tarjolla.

Suomen Tammen kokoamia teoksia ja oppaita voi lainata mm. Keskikirjastoista. Esimerkkiteoksia:

  • Aikapolku (toim. Hanna Lämsä) on opas kulttuuriperinnön opettamiseen. Kirja sisältää tehtäviä ja ideoita kaikkiin oppiaineisiin. Se soveltuu kaikille ikäryhmille esiopetuksesta toiselle asteelle.
  • Museo oppimisympäristönä (toim. Kalle Kallio) antaa käytännönläheisiä neuvoja ja oivaltavia näkökulmia esimerkiksi museokäyntiä suunniteltaessa. Kirja soveltuu työkaluksi esiopetuksesta yliopistoon.
  • Maailmanperintö : tutki ja opi -teos (toim. Pekka Elo, et al.) auttaa ymmärtämään maailmanperinnön rikkauksien arvon ja merkityksen.
  • Oma koulu : tutki ja opi -teoksessa (toim. Pekka Elo, et al.) on vinkkejä mm. koulurakennusten ja koulun esineistön tutkimiseen.

Keski-Suomen ELY-keskuksesta voi lainata joitain ympäristökasvatusta käsitteleviä kirjoja, pelejä ja opetusmateriaaleja. Lisätietoja saat Keski-Suomen ELY-keskuksesta Tanja Tuuliselta, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Näyttelyjä ja julisteita

Espoossa sijaitsevan Villa Elfvikin luontotalon kiertonäyttelyt on tarkoitettu lainattavaksi kouluille, kirjastoille, yhdistyksille ja muille yhteisöille. Näyttelyjen lainaaminen on ilmaista, mutta näyttelyjen lainaaja vastaa näyttelyn kuljetuskustannuksista.

Tulevaisuuden kaupunkiin Itämeren rannalle, monenlaisiin pohdintoihin johdattavan Samaan aikaan toisaalla -näyttelyn voi tilata kuljetuskustannuksia vastaan esim. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksesta.

Koulujen Vihreä Lippu -ohjelmaan kuuluvassa Yhteinen maapallo -teemassa on tuotettu kankainen, 8-osainen julistesarja, joka kertoo Etelä-Arfikan Eco-Schools -toiminnasta. Julistesarjaa voi käyttää myös muuhun kansainvälisyyskasvatukseen.

Julistesarjaan liittyy tehtäviä, jotka voi ladata Suomen ympäristökasvatuksen seuran sivuilta. International Eco-Schools -toiminnalla on myös omat nettisivut. Nuorisokeskus Piispalalla on yksi julistesarja, jota voi lainata. Julisteita säilytetään Keski-Suomen ELY-keskuksessa Jyväskylässä, josta ne voi hakea tai saada postikuluja vastaan lainaan. Ota yhteyttä Tanja Tuuliseen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ota yhteyttä meihin
Copyright © 2007 Servia KotisivutGraphic Design: Clear Vision Design