Ympäristö tutuksi - ohjatusti

Lähde tutustumaan maakuntamme luonnon- tai kulttuuriympäristöön ohjatusti - saat enemmän! Tähän on koottu lähinnä koululaisryhmille tarkoitettuja palveluja ja paketteja.

Tällä sivulla esitellään
* Luonto- ja ympäristökoulut
* Kansallispuistot
* Museot
* Muut vierailukohteet
* Luontomatkailupalvelut

Keski-Suomen ympäristökasvatuksen ohjelmapankki

Ohjelmapankin sivuille on koottu kunnittain tiedot maasto-opetus ja vierailukäyttöön soveltuvista luonto- ja kulttuurikohteista.  Ne on erityisesti tarkoitettu avuksi kouluille, varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Kohteet on esitelty ohjelmakorteissa, joista voi tulostaa kuntakohtaisena pakettina tai yksittäin. Ohjelmakorteissa on esitelty kohde, opetuskäyttö, tarvittavat retkivarusteet, ajo-ohjeet, kartat sekä linkit tausta-aineistoihin. Joissakin kohteissa on mainittu ohjattu opastusmahdollisuus. Kohteet soveltuvat myös seurakuntien ja muiden kasvattajien sekä luonto-ja kulttuuriharrastusta edistävien järjestöjen ja luontoyrittäjien käyttöön sekä retkeilyyn.

Luonto- ja ympäristökoulut

Jyväskylän luontokoulun tavoitteena lisätä oppilaiden ympäristömyönteisyyttä ja -tietoisuutta. Luontokoulu toimii Jyväskylän alueella, ja sen palvelut ovat oman kunnan kouluille maksuttomia. Luontokoulu järjestää mm. retkiä, melontaa ja vaelluksia sekä lainaa retkeilyvarusteita yms. Luontokoulu toimii myös Vihreä lippu -edistäjänä Keski-Suomessa.

Laukaan luontokoulu on verkostoperiaattella toimiva luontokoulu. Verkostossa toimivat luontokouluosaajat järjestävät erilaisia maksullisia ohjelmia ryhmän koostumuksen ja toiveiden mukaisesti. Mukana on kymmenkunta yrittäjää. Asiakaspalvelun yhteyshenkilöinä toimivat Hakolan tilan isäntäväki Juha ja Heidi Hintikka. Ohjelmakohteista, opetusmateriaaleista ja koulutuksesta antaa lisätietoja Eija Syrjälä, puh. 0400 130 670 tai eijaksyrjala(at)gmail.com.

Piispalan ympäristökoulu Luppo järjestää ympäristökasvatusaiheisia leirikouluohjelmia. Luppo noudattaa ympäristökoulukriteerejä, joissa korostuu vastuullinen käyttäytyminen ja kestävän elämäntavan muodostuminen. Myös luonnon tunteminen on tärkeää, mutta sen lisäksi Lupossa halutaan tietoisesti edetä ja ohjata lapsia/nuoria kohti ympäristötietoisuutta, ympäristövastuullisuutta ja kestäviä valintoja.

Kansallispuistot

Metsähallitus tarjoaa Keski-Suomen alueen kansallispuistoissa toisinaan opastettuja retkiä. Katso ajankohtaiset tiedot Opastukseen osallistuminen -sivulta.

Museot

Keski-Suomen alueen museotoiminnasta, näyttelyistä, museoiden aineistoista ja verkkojulkaisuista on koottu tietoa Avoinmuseo-sivulle. Sivuilta löydät uusia ideoita ja vinkkejä museokäyntejä varten, tietoa kokoelmista sekä välineitä oppimista varten. Oppimateriaaleja on ympäristökasvatuksen lisäksi muuhunkin tarkoitukseen.

Alvar Aalto -museo järjestää työpajoja lapsi-, koululais- ja opiskelija- ja aikuisryhmille. Valitse vaikka suosittu arkkitehtuurityöpaja, jossa perehdytään arkkitehtuurin peruskäsitteisiin ja rakennetaan pienoismalleja. Työpajat suunnitellaan kunkin ikäryhmän taidot ja valmiudet huomioon ottaen. Tutustu työpajoihin ja muihin museon opetuspalveluihin museon arkkitehtuuri ja muotoilukasvatus -sivujen kautta.

Keski-Suomen museo tarjoaa opetuspalveluita kaikille ikäryhmille päiväkotilapsista ikäihmisiin. Museon opetustoimintaan kuuluvat esitelmät, luennot, näyttelyt ja niiden esittelyt, oma opetusmateriaali, julkaisut ja erilaiset tapahtumat. Lue lisää Keski-Suomen museon sivuilta kohdasta Opetus.


Keski-Suomen luontomuseon
päämääränä on osaltaan auttaa ihmistä löytämään, ymmärtämään ja vaalimaan luonnon monimuotoisuutta. Museo tarjoaa Jyväskylän kaupungin koululais- ja päiväkotiryhmille ilmaisia opastuksia. Museon opetusmateriaalit ovat kaikkien koululaisryhmien käytettävissä.Keuruun museo
järjestää opastettuja kierroksia ryhmille. Paikallisilta kouluilta tulevat ryhmät opastetaan ilman maksua. Museon näyttelyihin ja kotiseutukohteisiin on kaikilla alle 18-vuotiailla ilmainen sisäänpääsy. Tutustu myös Keuruun museon Kiertokouluun, jossa oppilaat kokevat välähdyksen menneen ajan kouluelämästä ja tapakulttuurista.

Saarijärven museon Kivikauden kylä on arkeologisiin tutkimuksiin perustuva myöhäiskivikautisen kylän ennallistus. Kivikauden kylässä on myös lapsille oma alue, ja siellä järjestetään koululaisryhmille ohjelmallisia käyntejä.

Muut vierailukohteet

Hakolan tila Laukaassa on toimiva maatila, joka järjestää myös luontokoulupalveluja ja leirejä sekä ottaa vastaan monenlaisia vierailuryhmiä. Hakolan tila sai vuonna 2013 myös Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinnon.

Mustankorkean jätteenkäsittelykeskus ottaa vastaan koululaisryhmiä tutustumiskäynneille sopimuksen mukaan. Vierailu jätteenkäsittelykeskuksessa on mieleenpainuva kokemus! 

Luontomatkailupalvelut

Keski-Suomessa on lukuisia luontoon pohjautuvia ohjelmapalveluja. Lisätietoja löydät esimerkiksi Keski-Suomen matkailusivuilta.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ota yhteyttä meihin
Copyright © 2007 Servia KotisivutGraphic Design: Clear Vision Design