Soita meille - 214 - 2547 - 142

Soita meille
Koti » Ympäristö » Käytännön ympäristöteot

Käytännön ympäristöteot

Päivä päivältä tiedemiehet korostavat enemmän ja enemmän ympäristön suojelun tärkeyttä planeettamme elinvoimaisena pysymisen tärkeyden kannalta. Laajemmassa mittakaavassa puhutaan valtioiden sitoutumisesta kansainvälisiin ympäristösopimuksiin, teollisuuden kestävästä kehityksestä, ja muista suurenluokan mullistuksista.

Ympäristön suojelu on kuitenkin  meidän jokaisen vastuulla, ja kuka tahansa voi suunnata jokapäiväisiä tekojaan ympäristöystävällisempään suuntaan. Kotona alkavan ympäristönsuojelun voi alittaa keittiöstä. Lähellä kasvatettu ruoka, pienten luomutilojen tuotteet, ja kasvisruoka lihan sijasta asettavat ympäristölle vähemmän rasitteita. Kestävän kehityksen kannalta on myös hyväksi että kauempaa tulevat tuotteet, kuten kahvi, kaakao, ja soijatuotteet ovat reilun kaupan ja tuoton periaatteiden mukaan valmistettu. Kalaa ostaessa kannattaa ottaa selville onko se uhanalaisten lajien listalla, ja jos mahdollista valita laji jota on järvissä ja merissä tarjolla liiankin kanssa.

Kosmetiikkaa ja siivoustuotteita valitessa kannattaa myös miettiä niiden ympäristöystävällisyyttä. Muutama vuosi sitten pienet mikromuovi kuulat olivat trendikkäinä kuorinta ainesosina useissa hammastahnoissa ja suihkusaippuoissa, kunnes kävi ilmi miten katastrofisesti ne vaikuttivat eläimiin päädyttyään joki, järvi, ja meri veteen. Myös silikonien ja parafiinien käyttöä kannattaa miettiä, sillä jonkin osa kaikista aineista joita huuhdot viemäristä alas päätyy luonnon rasitteeksi.

Ympäristöstään välittävä myös kierrättää uskonnollisesti, kierrätettävät ruokapaketit tulee huuhdella ennen niiden roskikseen laittamista. Muovin kulutusta voi vähentää omien kassien kauppareissulle ottamisella, ja myös vihanneksille ja hedelmille käytettäviä pikkupusseja voi helposti käyttää uudestaan. Kauppareissun tekeminen kävellen tai polkupyörällä auttaa luontoympäristön lisäksi liikkujan vyötärön ympäristöä. Hyötyliikuntaa voisi harrastaa myös esimerkiksi luonnoto kävelyllä jonka aikana tavoitteena on kerätä muutama säkillinen ympäristöön jätettyjä roskia, mutta muistathan kierrättää myös nämä jätteet!

Sähkön ja veden kulutus

Kodinkoneita, kuten jääkaappia, ja astianpesukoneita uusittaessa kannattaa ottaa selvää niiden veden ja sähkön kulutus määristä. Keittiön ja kylpyhuoneen hanat ja suihkun voi myös helposti ja suhteellisen pienellä rahalla vaihtaa vähemmän vettä kuluttaviin. Kaikista helpoin tapa säästää talossa vettä, on yksinkertaisesti laittaa kivi, tai muu paino vessanpöntön vesisäiliöön. Tämä pienentää huuhtelun käyttämän veden määrää huomattavasti. Suihkussa käyminen kuluttaa vesi varoja paljon vähemmän kuin kylvyssä.

Sähkön kulutuksen vahtiminen on helppoa, ja nykyään lähes jokainen voi asentaa äly mittareita asuntoonsa. Lamput kannattaa vaihtaa uusiin LED valoihin niiden seuraavan kerran kärähtäessä. Valot ja kodinkoneet tulee laittaa pois päältä silloin kun ne eivät ole käytössä, ja laturit ynnä muut käyttö laitteet kannattaa ottaa ulos pistorasiasta käyttöjen välillä, sillä ne imevät pienen määrän vampyyri sähköä vaikkeivat olisikaan aktiivi käytössä. Niille meistä jotka jatkuvasti unohtavat laturit seinään, on myös myynnissä tätä sähkön käyttöä estäviä adaptereita. Myös huonelämpötilan pudottamien asteella tai kahdella on ympäristölle hyväksi, eli villapaita päälle ja sukat jalkaan!

Seuraavan kerran autoa vaihtaessa kannattaa katsoa eri sähkö- ja yhdistelmä moottori vaihtoehtoja. Tai tulla johtopäätökseen ettei tarvitsekaan autoa ollenkaan, pyörällä ja julkisilla liikennevälineillä pystyy useassa kaupungissa liikkumaan huomattavasti helpommin.

Kestävän kehityksen matkailu

Mökille kannattaa laittaa pystyyn sadeveden keräys paljut, vedellä voi oikein hyvin peseytyä, ja se käy saunan löylyvedeksi, tai kasvimaan kasteluun myös. Aurinkokennot säästävät kesällä luontoa ja rahaa, ja oman kasvimaan vihannekset, marjat ja hedelmät ovat varmasti se kaikista maukkain ympäristöteko.

Omaa mökkiä kauemmaksi matkaava voi ottaa asumisvaihtoehtojen ympäristöystävällisyydestä selvää eri sertifikaattien kautta. Suomessa vaikuttaa Green Key -merkki, jota voivat hakea hotellit, ja muut majoitus ratkaisut. Merkki myönnetään paikoille jotka pystyvät todistamaan käytännöllisen ja periaatteellisen vastuullisuutensa. He myös usein valistavat muita palveluiden tarjoajia, ja asiakkaitaan kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta.