Soita meille - 214 - 2547 - 142

Soita meille
Koti » Ympäristö » Keski-Suomi

Keski-Suomi

Keski-Suomi ja Jyväskylän seutu ovat metsien ja järvien valtakuntaa. Alueen useat vesireitit, ja luontopolut pitävät viihdyttävät luonnon helmassa seikkailua kaipaavaa useamman päivän. Alueen useat harjut tarjoavat loistavia näköalapaikkoja, joilta voi niin halutessaan ihailla koko alueen maisemaa. Luontopolut ovat suurimmiltaan loistavasti merkittyjä, joten aluetta tuntematonkin voi rauhallisin mielin lähteä metsää tutkimaan. Alueen ammattitaitoiset turistipalvelut ja info keskukset auttavat mielellään karttojen ja neuvojen kanssa, ja kartat voi katsoa etukäteen myös nettiversioina.

Keski-Suomen luonto on vaihtelevaa, mutta alueen varsinkin alueen lukuisat järvet houkuttelevat lomailijoita alueelle. Kesäisin järvistä voi nauttia rauhallisesti vuokraamalla järvenranta mökin, luontoa ihaillen, ja omassa rauhassa saunoen. Aktiviteettia kaipaavat voivat uida maakunnan useilla julkisilla rannoilla, käydä kalastamassa, tai vuokrata kanootin urheilu tuokiota varten. Talvisin järvet jäätyvät luistelupaikoiksi, ja hiihtoladuiksi. Lyhyempien luontopolkujen lisäksi Keski-Suomen maakunnasta löytyy kolme kansallispuistoa, Pyhä-Häkki, Leivonmäki, ja Etelä-Konnevesi. Kaikilla puistoilla on ihana oma perusluonteensa, Pyhä-Häkistä löydät upeat ikihongat, ja -metsät. Etelä-Konnevedellä vierailija voi nauttia Pohjois-Savolaisesta vuorimaasta, sekä järvimaisemista, ja veden varassa tapahtuvista aktiviteeteista. Leivonmäki tarjoaa luonnonrauhaa patikoijalle, ja alueella on hyvät marjastus ja sienestys mahdollisuudet.

Melonnasta kiinnostuneille alueen läpi kulkee useita ennalta mietittyjä melonta, ja koski reittejä. Alueen useat telttailualueet mahdollistavat luonnon helmassa nukkumisen, mutta jos omaa telttaa ei löydy, ja haluat olla lähempänä kaupungin huminaa, Jyväskylän useat hotellit tarjoavat matkailijalle hyvän lähtöpaikan. Budjetin varassa olevan on hyvä tietää että useat oppilaitokset vuokraavat opiskelija-asuntoloitaan kouluajan ulkopuolella vierailijoiden käyttöön. Lähemmäksi maaseutua kaipaava, voi yöpyä Laukaassa, noin 20 min automatkan päässä Jyväskylän keskustasta, sijaitsevalla Varjolan tilalla. Tilalla on myös ruokailupalveluita, sekä useita saunoja joissa retkeilijät voivat hoitaa väsyneitä lihaksiaan. Varjolasta järjestetään matkailijoille elämysretkiä, Kuusankoskella voi käydä kokemassa koskien laskemista, arktista kelluntaa, ja opastettuja luontoretkiä kävellen, pyörällä, tai lumikengillä. Tila järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa myös huskysafareita, ralli elämyksiä, ja moottorikelkkasafareita.

Alueen historia

Keski-Suomen maakunta on asukasluvultaan Suomen 19 maakunnasta viideksi suurin. Jyväskylä on alueen suurin kaupunki, ja toimii myös maakuntakeskuksena.. Alueelta löytyvät myös kaupungit Jämsä, Keuruu, Saarijärvi, Viitasaari, ja Äänekoski. Keski-Suomen maaseutu eläin on metso, joka löytyy myös alueen vaakunasta, ja maakuntalauluna kaikuu Keski-Suomen kotiseutulaulu. Maantieteellisesti Keski-Suomi sijaitsee lähinnä keskellä Etelä-Suomea, ennemmin kuin maantieteellisestin Suomen keskipisteessä, ja suurin osa siitä kuuluu Järvi-Suomeen. Alueen laajin järvi on Päijänne, mutta sieltä löytyy myös useita muita järviä.

Keski-Suomen alueella on ollut asutusta jopa kivikaudelta saakka. Maanviljely ja kalastus kehittyivät alueelle 1500-luvulla. Asukkaiksi alueelle asettui etelästä vaeltaneita hämäläisiä, ja idästä tulleita savolaisia. Tähän saakka alue oli kovin metsäisää, ja harvasti asuttua. Alueen ensimmäiset pitäjät olivat Keuruu, Laukaa, Saarijärvi, Jämsä, ja Viitasaari. Jyväskylä perustettiin 1837, ja kaupungin perustaminen auttoi alueen talouden kehitystä ylipäätään, mutta myös Keiteleen ja Päijänteen kanavien avaus auttoi uusien elinkeinojen tuomisessa alueelle.

Jyväskylästä muodostui kulttuurillinen keskus 1858, kun sinne perustettiin Suomen ensimmäinen suomenkielinen oppilaitos, Jyväskylän lyseo. Myöhemmin kaupunki sai myös opettajaseminaarin, ja tyttökoulun. Alueen suuria metsäalueita alettiin myös hyödyntämään taloudellisesti, ja alueen kasvu jatkoi entisestään.

Tänä päivänä matkailu on kunnassa kasvava elinkeino, ja yrittäjät ovat nopeita lisäämään trendikkäitä aktiviteetteja matkailijoiden kokeiltavaksi. Luonnon matkailu on alueen valttikortteja, ja sopii loistavasti niille meistä jotka eivät halua täysin sitoutua viikkoon sivistyksen ulkopuolella. Seudun matkailussa voi mielensä mukaan yhdistää luonnossa rentoutumisen kaupungin iloihin, ja Jyväskylän keskustasta ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauas ollakseen täysin luonnon helmassa.