Soita meille - 214 - 2547 - 142

Soita meille
Koti » Ympäristö » Kestävä luonto

Kestävä luonto

Luonnon hyvinvointi on ihmiskunnan selviytymisen kannalta erittäin tärkeää. Kestävä luonto on ympäristö, joka pystyy hengittämään ja palautuu normaalisti käytöstä huolimatta. Luonto on kehittynyt niin, että se palautuu melko nopeastikin, jos sen antaa olla rauhassa.

Kestävä luonto

Eläinkunta on yksi ensimmäisistä, joka kärsii, kun luonto ei voi hyvin. Samoin globaalin maailman kehittyessä ja ihmisten laajentaessa asuinalueitaan, eläimet joutuvat väistymään tieltä. Lisäksi eläimet kärsivät laajalti ihmisten roskaamasta luonnosta. Esimerkiksi vedessä elävät kalat ja nisäkkäät ovat kärsineet roskaamisesta paljon. Viime aikoina on löydetty muun muassa valaita, jotka ovat kuolleet nälkään, mutta eivät ole voineet syödä enempää – niiden vatsalaukut ovat olleet täynnä muoviroskaa.Täydellisessä tilanteessa olisi niin, että ihmiset ja ympäristö voisivat elää sulassa sovussa, eikä kumpikaan osapuoli kärsisi. Tällainen tilanne on historiassa jo ollut, joten sen toistaminen ei ole mahdotonta. Se on tällä hetkellä haastavaa, mutta jos pystymme ihmiskuntana yhdistämään voimamme, se ei ole mahdotonta.

Kestävän luonnon isoimmat haasteet

Ympäristölle merkittävin haastaja on ehdottomasti ihmiskunta. Ilmastonmuutos on yksi sellaisista aiheista, jotka aiheuttavat paljon keskustelua ja tuntuu siltä, ettei tiedemaailmakaan pääse samoille linjoille aiheista. Muutoksia luonnossa kuitenkin on ja niihin tulee reagoida.Kasvihuonepäästöt ja polttoainemoottorit ovat tällä hetkellä puhuttuja aiheita. Niistäkään tieteilijät eivät tunnu pääsevän sulaan sopuun. Tieteestä tekee hienon juuri se, että kaiken voi kyseenalaistaa ja tutkimuksia tehdään uudelleen ja uudelleen, jotta tutkimustulokset olisivat mahdollisimman kattavat.Ilmastonmuutos tai ei, olemme kuormittaneet yhteiskuntana luontoa rajusti. Roskaaminen on hyvä esimerkki siitä. Roskat ovat aiheuttaneet paljon ongelmia ja se on täysin todistettavissa oleva ongelma. Muovi, joka ei koskaan maadu, kerääntyy maalla ja merellä niin, että se tuhoaa eläinlajien elinalueita.Roskaamisen lisäksi luonnon ylikäyttö tulee esille muillakin tavoilla. Kalastaminen, metsien tolkuton kaataminen ja polttaminen, sekä peltojen ylikuormittaminen ovat vain esimerkkejä siitä, kuinka ihmiset eivät aina ota ympäristöään huomioon. Varmasti iso osa ihmisistä eivät edes huomaa näitä asioita.Kalastus on yksi suomalaisten lempiharrastuksia ja sellainen saakin jatkua. Muualla maailmassa kuitenkin kalastetaan liikaa, sillä saaliiden myynti on merkittävää liiketoimintaa.

Kestävän luonnon isoimmat haasteet

Kestävällä ajattelulla kalastusta tulisi rajoittaa huomattavasti enemmän, kuin mitä nyt tehdään. Vesistöt kärsivät menetetyistä kaloista paljon. Metsien kaataminen ja polttaminen esimerkiksi pelloiksi ovat samaten täysin normaalia, sillä metsät kasvavat takaisin. Maailmalla kuitenkin tuhotaan metsää nopeammin, kuin mitä se ehtii kasvaa takaisin. Tämä ei ole kestävän luonnon kannalta hyvä asia.Sademetsät ovat alueita, joissa kasvaa runsaasti eri kasvi- ja eläinlajeja, joita ei muualta maailmasta löydy. Metsien kaatamisesta johtuen monet lajit ovat jo joko kuolleet tai ovat kuolemassa sukupuuttoon. Sademetsien puut ovat esimerkiksi haluttua huonekalumateriaalia ja kaadetuista alueista tehdään peltoa, jossa voidaan kasvattaa viimeisimpiä trendituotteita.

Voimmeko vaikuttaa kestävän luonnon hyvinvointiin?

Vastaus kysymykseen on kyllä, mutta jatkokysymyksenä kuuluu miten. Me suomalaiset olemme vain murto-osa maailman väestöstä ja meidän tekemät muutokset elämässä tuskin vaikuttaisivat ympäristöön. Saattaakin tuntua, että turhaan me keskitymme ympäristöasioihin.Valtioiden ja esimerkiksi korkeakoulujen välistä yhteistyötä ei kuitenkaan kannata missään nimessä aliarvioida. Suomea arvostetaan ympäri maailmaa ja meidän tuhansien järvien maata arvostetaan paljon. Tämän myötä meidän tekemää työtä pidetään tarkkaan silmällä.Monista arkielämänkin asioista raportoidaan paljon ja vuosi toisensa jälkeen Suomi valitaan maailman onnellisimmaksi maaksi. Suomessa ympäristöasiat otetaan huomioon ja tämä on yksi syy onnellisuuteen. Meidän tekemät päätökset ja toimintatavat huomioidaan maailmalla.

Joka tapauksessa kaikessa ympäristötyössä ja –suojelussa kannattaa toimia itse parhaimpana esimerkkinä. Voimme elää todella hyvää elämää ilman, että tuhoaisimme turhaan luontoa, joten arvostetaan luontoa yhdessä ja pidetään huolta kestävästä luonnosta.