Soita meille - 214 - 2547 - 142

Soita meille
Koti » Ympäristö » Wwf-maailman luonnonsäätiö

Wwf-maailman luonnonsäätiö

WWF on itsenäinen, hallituksista riippumaton säätiö, jonka pääasiallisena tarkoituksena on vähentää ihmisen luonnolle ja eläimille aiheuttamaa vahinkoa ja suojella maapallon eläimistöä. Ympäristöntilan heikkenemisen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksen torjuminen ovat myös tärkeä osa WWF:n toimintaa. WWF on maailman suurin luonnosuojelujärjestö ja se tukee yli 1300:aa suojeluprojektia maailmanlaajuisesti. WWF:n toimipisteitä on yli 100:ssa maassa.

Wwf-maailman luonnonsäätiö

WWF perustettiin vuonna 1961. Säätiön perustamisidea lähti eläintieteilijä Julian Huxleyn Afrikan matkastaan kirjoittaman artikkelin myötä, kun hän kertoi huolestuneesti millaiselta ennen niin eläinrikkaat alueet nyt näyttivät. Artikkeli sai osakseen huolestunutta huomiota muilta alan kollegoilta. Victor Stolan, joka oli tunnettu liikemies, ehdotti Huxleylle varojen keräämistä Afrikan luonnonsuojelutarkoitukseen. Ajatus säätiön perustamisesta muuttui teoiksi Lontoossa 1961 pidetyssä kokouksessa, jossa luonnonsuojeluliiton Max Nicholson, Ornitologi Scott ja lintuharrastaja Mountford luonnostelivat ehdotuksen WWF:n perustamisesta. Alunperinkin oli tarkoitus että järjestö maailmanlaajuisesti pyrkii auttamaan ja elvyttämään jo sukupuuton partaalla olevia kasvi- ja eläinlajeja, sekä suuntaamaan varoja luonnonsuojeluun. Järjestön kuuluisan logon tähdeksi otettiin silloin Lontoon eläintarhan uusin tulokas, pandakarhu Chi-Chi. Hollannin Prinssi Bernhard of Lippe-Biesterfeld avitti säätiön perustamista, ja hän oli sen ensimmäinen presidentti. Säätiön toimisto perustettiin Morgesiin, Sveitsiin vielä samana vuonna. Säätiön ideologia julkaistiin Morgesin Manifestossa, joka sisältää lupauksen auttaa luonnonsuojelua tukevia taloudellisesti tukalassa tilanteessa olevia järjestöjä.

WWF:n toiminta keskittyy seuraaviin ydinalueisiin

Uhanalaisten eläinlajien suojelu. Lukuisia eläinlajeja ympäri maailmaa uhkaa ihmisten vaikutus niiden elinympäristön vähenemiseen, salametsästys, eläimien salakuljetus ja ympäristömyrkkyjen käyttö. Uhanalaisten eläimien lista on loputon. Tiikerit, norsut, valaat, kissaeläimet ja monet kädellisten edustajat kuten gorillat ja orangit. Nykyään myös monet hyönteiset ovat uhattujen eläinlajien listalla. Suomessa uhanalaisiin eläinlajeihin kuuluu ahma ja Saimaannorppa.Maailman vesistöjen suojelu. Merien suojelu saasteilta, roskilta, ylirehevöittymiseltä ja ylikalastukselta. Öljytuhojen estäminen sekä niiden arvokkaan eläimistön ja koralliriuttojen turvaaminen tuleville sukupolville. Järvien ja kosteikkojen luonnontilan turvaaminen ja eläinlajien monipuolisuuden suojelu. Suomessa suurin huolenaihe on Itämeren tila, jota yritetään kohentaa ja estää saasteista johtuva rehevöitymisen uhka. WWF:n tavoitteena on lisätä vesistöjen suojelualueita merille.

Metsien suojelu. Sademetsien suojeluprojekti käynnistyi 1970. Sen tavoitteena oli saattaa suuri osa sademetsistä suojelun piiriin. Etenkin Etelä-amerikan ja Indonesian alueilla sademetsien tuhot ovat valtaisa ongelma. Puiden laiton hakkuu on edelleen avaruuteen asti näkyvä ongelma. WWF tosin on saanut paljon aikaan sademetsien suojelun osalta, ja suojelualueiden lisääntyminen on helpottanut sademetsiin kohdistuvaa valtavaa painetta. Metsien suojeluun saasteilta, tahallisillta metsäpaloilta, hakkuilta ja teollisuusmyrkyiltä panostetaan voimakkaasti. Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys. WWF tarkkailee ilmaston tilaa aktiivisesti ja julkaisee aiheesta vuosittaisia raportteja, jotka esitellään ilmastokokouksissa. WWF myös monitoroi maiden kehitystä ilmastonlämpenemisen torjumisen saralla. Säätiö huomauttaa välittömästi, mikäli kyseinen maa ei ole pysynyt tavoitteissaan tai pyrkinyt korjaamaan tilannettaan. WWF antoi Euroopalle 10 vuotta aikaa vähentää päästöjä 30%. Aika loppuu vuoden kuluttua. WWF promotoi fossiilisista polttoaineista ja ydinvoimasta luopumista, ja kehottaa maita edistämään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Säätiön mukaan tämä on välttämätöntä ympäristön ja ilmaston kannalta. Uusiutuva energia on edellytys kestävään ja turvalliseen tulevaisuuteen.

Earth Hour 30.3.2019, 20:30-21:30

WWF:n yksi suosittu kampanja on Earth Hour. Se on maailmanlaajuinen kampanja johon on kaikkien helppo osallistua. Se järjestetään kerran vuodessa, maaliskuussa. Sen tarkoitus on kiinnittää huomiota turhaan energian kulutukseen ja sen ympäristö vaikutukseen, sekä saada ihmiset sitoutumaan maapallon tilan kohentamiseen, edes kerran vuodessa. Liike aloitettiin Australiassa vuonna 2007, jolloin tapahtuma oli lights-off event Sydneyssä. Tänä päivänä Earth Houriin osallistuu yli 7000 kaupunkia ja 187 maata. Tämä on pitää laittaa kalenteriin.

Earth Hour 30.3.2019, 20:30-21:30